Metabolizma Nedir?

Metabolizma kelimesinin tam olarak Türkçe karşılığı olmasa da yapım - yıkım manasına da gelir. Metabolizmanın tarifini yapacak olursak, insanların yaşamlarını devam ettirebilmeleri için gereken vücut fonksiyonlarının harcaması gereken enerji miktarının tümüdür diyebiliriz. Yani halk arasında sıklıkla duyduğumuz,  “metabolizmam çok yavaş o yüzden kilo veremiyorum” ya da “metabolizmam çok hızlı ne kadar yersem yiyim kilo alamıyorum” gibi cümleler, metabolizmanın, harcanan enerjinin bütünü anlamına geldiğini bize göstermektedir.  İnsanlar arasındaki bu farklılığın bazı nedenleri vardır.
Mesela vücudunda yağ oranı kas oranına göre fazla olan insanların metabolizma hızının düşük olmasının nedeni, yağların kaslara göre daha az enerji kullanmalarından kaynaklanmaktadır. Kas kütlesi fazla olan kişilerin yaşamsal fonksiyonlarını devam ettirebilmeleri için daha fazla enerji harcamaları gerekmektedir. Buradan şu sonucu çıkarabiliriz. Kas oranımız yağ oranımıza göre ne kadar artarsa metabolizma hızımız da o kadar artar.

Metabolizma Hızı Nasıl Artırılır?

Aslında bu çok da zor bir şey değil. Günlük hayatımızda yapacağımız ufak tefek değişiklikler neticesinde rahatlıkla metabolizma hızımızı yani harcadığımız enerji miktarını artırabiliriz. Örneğin yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıyız, azar azar ve sık sık yemeliyiz, bol miktarda su içmeliyiz (günde yaklaşık 2,5 litre), hareketli olmalıyız ya da düzenli egzersiz yapmalıyız.

Metabolizma hızının yavaş olması insan sağlığı açısından olumsuz etkilere yol açmaktadır. Çünkü kilo alımına doğru orantılı olarak ortaya birçok hastalık gün yüzüne çıkar. Bunun önüne geçebilmek adına yapılması gereken en önemli şey, düzenli egzersiz yapmaktır. Zira düzenli egzersiz yapmak sağlıklı yaşam için bir nevi sigorta mahiyetindedir.  En azından günde yarım saat yürüyüş yapmak dahi düzenli şekilde egzersiz yapmak olarak nitelendirilebilir. Unutmayın ki zinde bir vücuda sahip olmak sadece fiziksel sağlık açısından değil psikolojik olarak da kendinizi iyi hissetmeniz için son derece önemlidir. Evde yapabileceğiniz egzersizler için blogumuzda yer alan videolara göz atabilirsiniz.


Makalemizi okumak için bize zaman ayırdığınızdan dolayı teşekkür ederiz. Bu yazıya katkıda bulunmak için lütfen soru ya da görüşlerinizi bizimle paylaşın. Sağlıklı ve mutlu günler geçirmeniz dileği ile.
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder