Bulk Dönemi Nedir?

bulk dönemi nedir ve bulk döneminde neler yapılması gerekir

Bulk Dönemi

Bulk dönemi nedir? Bulk dönemi, vücut geliştirme sporu ile ilgilenenlerin, kas kütlelerinin artması amacıyla yaptıkları ağırlık çalışmalarında harcadıkları enerjinin daha fazlasını almaları suretiyle beslenme alışkanlıklarını bu doğrultuda belirledikleri dönemdir. Yani bulk dönemi, kas kütlesini artırmak amacıyla hacim artışı için uygulanan diyet programı ile birlikte uygun olan antrenman programının da yapıldığı dönemdir. Bulk döneminde günlük ihtiyaç duyulan kalorinin belirli miktarlarda üzerine çıkılarak, vücudun kütle ve hacim kazanması amaçlanmaktadır. Bu şekilde istenilen kas kütlesi seviyesine ulaşıldıktan sonra bulk dönemi sona erdirilir ve definasyon dönemine geçilir. Bulk dönemi ile ilgili bir çok kişi farklı yorumlarda bulunur. Hatta kimileri bulk dönemi için aşırı yemek yeme ve her türlü abur cubur diye tabir edilen yiyeceklerin dahi tüketebileceğini zanneder. Halbuki bu düşünce son derece yanlıştır. Zira tüketilen her besinin vücudumuza mutlaka iyi ya da kötü etkisi olacaktır.
Bulk döneminde bilinenin aksine dikkatli olmak ve beslenme alışkanlığımızı da belirli plan doğrultusunda şekillendirmemiz gerekmektedir. Aşırı yağlanma ile sonuçlanacak beslenme alışkanlığı edindiğimizde, bulk dönemi sonunda fazla yağlardan kurtulabilmek için sarf edilecek çabaların  zorluğunu katlayarak artırır. Dolayısıyla hedefimizin kas kütlesi artırmak olduğunun bilincinde kalarak beslenmeli ve antrenmanımızı yapmalıyız.

Bulk dönemi hakkında bir çok farklı soru akıllara takılmaktadır. Bunlar biri de bulk döneminde ne kadar kalori alınmalı, ne kadarı protein ve karbonhidrat olmalı şeklindedir. Bu sorulara verilebilecek ve herkes için aynı olan tek bir cevap maalesef bulunmaz. Bulk döneminde alınması gereken kalori miktarı kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak bunun hesaplamasını kendiniz yapabilirsiniz. Bulk dönemi için bu şekilde hesaplamalar yapmak biraz zahmetli gelebilir ama eğer vücut geliştirmek istiyorsanız bu hesaplamaları yapmaya mecbursunuz.

Bulk dönemi için hesaplama örneği;

X şahsının şu anda kilosu 70 kg olsun. Bu kişinin bulk döneminde alması gereken günlük kalori miktarını hesaplayalım. 70 kg x 2.2=154 pound (kg ağırlık birimini pound ağırlık birimine çevirdik).
Bulunan değeri de 11 ile çarpıyoruz. 154x11=1694 çıkan sonuç x şahsının normal bir günde harcadığı kalori miktarıdır. Yani x kişisi bir günde hiçbir şey yapmadan 1694 kcal harcamakta.
Bu hesaplamadan sonra kişinin yaşına bağlı olarak metabolizma hızının yüzdelik oranına bakılır. Bu kişi 20 yaşında olsun diyelim yaklaşık olarak %40 metabolizma hızı olur. O halde; 1694x40/100=677,6kcal bu değeri de bir önceki değer ile topladığımızda çıkan sonuç ile x şahsının mevcut kilosunu koruması için alması gereken günlük kalori miktarını buluruz. Yani 1694+677,6=2371,6 kcal.

Bu şekilde basit işlemlerle sizde kendinizin günlük kalori ihtiyacınızı hesaplayabilirsiniz. Evet işlem tabi ki burada bitmiyor. Çünkü bulk döneminde günlük ihtiyacın üzerinde kalori alınması gerekmektedir. Dolayısıyla 2371,6 kcal üzerine örneğimizdeki şahıs başlangıçta + 250 kcal daha eklemesi gerekir. Başlangıçta az miktar ekleyip gidişata göre artırılabilir. Böylece en asgari yağlanma ile kütle kazanmaya çalışılmış olunur.

Bulk dönemi içinde özellikle protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmek gerekir. Konu hakkında ilerleyen yazılarda günlük alınması gereken protein, karbonhidrat ve yağ miktarlarından da daha detaylı bahsetmeye çalışacağız. Soru ve görüşlerinizi aşağıdaki yorum ekle kısmından paylaşabilirsiniz. 
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder