Kilo Almak İçin Diyet

Kilo Almak İçin Neler Yapmak Gerekir

Ne yapsam kilo alamıyorum, ne kadar yesem de kilo alamıyorum diyenler bu yazımız size göre. Kilo almak ya da vermek ile ilgili daha önce paylaştığımız makalelerde işin temelindeki mantıktan bahsetmiştik. Günlük aktivitelerimizin yapılabilmesi için vücudumuzun enerjiye ihtiyacı vardır. Yani yürümek, koşmak, yemek yemek, tv izlemek, kitap okumak, işe gitmek, temizlik yapmak, uyumak vs. her şey için, her an ve her saniye vücudumuzun enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji ihtiyacını da besinlerden karşılamaktayız. İhtiyaç duyulan enerji miktarı, kişinin yaşı, cinsiyeti, günlük aktivitesi ve kilosuna göre kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Yaygın olarak kalori ile ölçülen enerjimiz, eğer günlük ihtiyacınızın altında ise vücudumuz arta kalan ihtiyacını daha önce depo edilen yağlardan ya da kaslardan karşılayacağı için kilo veririz. Kilo alımı da bunun tam tersi olarak, günlük ihtiyacımızdan fazla besin alırsak, vücudumuz enerji için kullandığından arta kalan kısmı yağa çevirip depolayacaktır. İşte kilo almak için ya da kilo vermekteki en genel mantık budur.

Bu durumda ortaya farklı sorular çıkmaktadır;

Kilo almak istiyorum diyen kişi, aslında tam olarak ne istemektedir? Hacim kazanıp kütlece ağırlaşmak söz konusu olduğunda, vücudumuz ya daha fazla yağlanmış olur ya da mevcut kas kütlemiz artmış olur. Her ikisi aynı anda da mümkün olabilir. Bu noktada sizin ne istediğiniz önemlidir. Yani yağ oranınızı artırmak mı istiyorsunuz, yoksa kas kütlenizi mi artırmak istiyorsunuz? İdeal yağ oranı da kişiden kişiye farklılık göstermekte olup bu oran erkeklerde %15 iken kadınlarda ise %22 dir.

Dengeli Beslenme İle Kilo Almak


Günlük ihtiyacınız olan kalori miktarını hesapladıktan sonra kilo almak için ihtiyacınızdan fazla kalori almanız gerekmektedir. Hesaplama işleminin nasıl yapıldığını buradan öğrenebilirsiniz.  
Genellikle protein ağırlıklı beslenmek kas kütlenizin korunması ve gelişmesi açısından son derece önemlidir. Hem böylelikle dış görünüşünüz daha estetik yapıda olabilir.

Amacınız sadece kilo almak değil, sağlıklı kilo almak olmalıdır. İdeal kiloya ulaşabilmek için de BKİ oranınızı bilmenizde fayda var. İdeal BKİ hesaplama ile ilgili web sayfamızda örnekli anlatım bulunmakta ayrıca internet üzerinden arattığınızda da bu konuda pek çok web sitesi mevcuttur.
 

Kilo Aldıran Besinler


Kalorisi fazla olan besinler haliyle kilo alma konusunda diğer besinlere göre daha hızlı sonuç verdirecektir. Genellikle karbonhidrat ve şeker içeren gıdaların da kalorisi daha fazladır. Yüksek kalorili besinlere örnek olarak, balık yağı, et yağı, tereyağ,  bunlarla beraber bitkisel yağlar verilebilir. Ancak yağ tüketiminde son derece dikkatli olmak gerekir çünkü kilo aşırı yay tüketimi söz konusu olduğunda kilo almakla beraber farklı sağlık sorunları ile karşılaşmanız muhtemeldir.
 
Yağların dışında kuruyemişleri de yine fazla tükettiğimizde vücudumuz kilo alarak reaksiyon gösterecektir. Ayrıca kuruyemişlerin genelinde sağlıklı yağ asitleri bulunmaktadır.
 
Pekmez ve tahin ikilisini, kilo aldıran besinler kategorisinde saymazsak olmaz. Tercihe göre her ikisi ayrı ayrı da tüketilebilir. Zira gerek pekmez gerekse tahin, fazla kaloriye sahip besinlerdir.
 
Konuyla ilgili örnekler çoğaltılabilir. Ekmek, pirinç, bulgur, et, yumurta, peynir, bal, vs. sıralanabilir. Ancak yazının başında da belirttiğim gibi kilo alımı için günlük ihtiyaç duyulan kalori miktarının üzerinde kalori almak şarttır. Bu şekilde fazla alınan kalori enerjiye çevrilemeyeceği için kilo almak mümkün olabilir. Aksi taktirde kilo almak mümkün olmaz.
 
Son olarak özellikle belirtmek isterim ki kilo almak, tıpkı kilo vermek gibi son derece ciddi ve dikkatli olarak yapılması gereken kurallara bağlıdır. Sağlıklı kilo almak için besinlerinizi dikkatli seçmeli ve gelişigüzel beslenmemeniz gerekmektedir. Eğer bu konuda yeterince bilgi sahibi değilseniz mutlaka uzman olan kişilerden destek almalısınız. Soru ve görüşlerinizle yazılarımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder