Vücut Geliştirmeye Yeni Başlayanlar İçin

Bodybuilding veya vücut geliştirme sporuna yeni başlayanlar neler yapmalıdır? Kas kütlesi artırmak, yeni kas oluşumu sağlamak için ne gibi yöntemler izlenmelidir?

Vücut Geliştirme Yeni Başlayanlar İçin Dikkat Edilmesi Gereken HususlarVücut geliştirme sporuna yeni başladıysanız ve bu konuda başarıya ulaşmak istiyorsanız, düzenli olarak yapılan antrenman programı ile birlikte mutlaka beslenme alışkanlıklarınıza da dikkat etmeniz gerekmektedir. Beslenmesine dikkat etmeyen kişilerin yapacakları ağırlık antrenmanları, boşa kürek çekmekle eş değerdir. Kas büyümesi için ve gelişmesi için mevcut olanın üzerine vücudumuzun yeni kas kütlesi oluşturması gerekmektedir. Yeni kas inşası olabilmesi için de gerekli olan malzemeye ihtiyaç vardır. Yani yeterli miktarda protein ve karbonhidrat almamız gerekmektedir. Eğer gerektiği gibi beslenemezsek yeni kas oluşumu mümkün olmaz.

Bir diğer önemli ayrıntı ise uyku düzenidir. Eğer bu sporu sağlam bir şekilde devam ettirmek ve ağır antrenman programlarından tam verim almak istiyorsanız, iyi bir şekilde uykunuzu almanız şart. Geceleri erken yatmanın önemi son derece büyüktür çünkü vücudumuz antrenman sırasında yırtılan kasların onarımını dinlenme sürecinde gerçekleştirir. Yırtılan kasların tekrar oluşması aşamasında vücut tekrar zarar görmemek için daha büyük kas kütlesi meydana getirir. İşte vücut mekanizmasının bu işlevleri yerine getirebilmesi için de uyuyor olmamız gerekir. Bu bakımdan düzenli uyku bir sporcunun performansı açısından kesinlikle son derece önemlidir.
 
Vücut geliştirme sporuna yeni başlayanlar için günlük alınması gereken besin miktarlarının sonraki yazılarda daha ayrıntılı şekilde üzerinde duracağız. Ancak genel anlamda kütle artırmak için bilinmesi gereken, yeterinde beslenmek. Burada yeterince kelimesi ile anlamamız gereken, günlük aldığımız kalori miktarının, tükettiğimiz kalori miktarının altında olmamasıdır. Örneğin, spor yapmayan bir kişinin bir günde alması gereken 2200 kcal olduğunu kabul edersek, ağırlık sporu yapan kişinin alması gereken kalori miktarı 3500 kcal diye düşünülebilir. Tabi bu durum yaş, cinsiyet ve kişinin ağırlığına göre değişmektedir. Bu konuda kendiniz için hesaplama yaparken spor salonundaki eğitmenlerden de destek almanızı öneririm.
 
Günlük almanız gereken kalori miktarını tespit ettikten sonra diğer bir önemli husus, ne kadarı protein, ne kadarı karbonhidrat ve yağ olmalıdır. Beslenme alışkanlığınızı ağırlıklı olarak protein almak şeklinde düzenlemeniz gerekmektedir. Protein bakımından zengin olan besinlerden istifade etmelisiniz. Bu besinlerin başında yumurta gelir. Her gün mutlaka en az dört yumurta yemelisiniz. Ayrıca süt ve süt ürünleri, beyaz et, balık, kırmızı et muhtevasında zengin protein barındıran diğer hayvansal gıdalardır.
 
İlk etapta vücut geliştirme sporuna yeni başlayanlar için genel bilgiler bu şekildedir. İlerleyen makalelerde konu hakkında daha detaylı bilgiler ile yardımcı olmaya çalışacağız. Konu ile ilgili görüşlerinizi ya da sorularınızı paylaşabilirsiniz.  
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder