Obezite Nasıl Anlaşılır? BKİ Hesaplama

Genel olarak insanlar beden kitle indeksi ve de karın çevresi ölçüsüne göre kilolu olup olmadıklarını tespit ederler. BKİ (beden kitle indeksi) hesaplamasının nasıl yapıldığını buradan okuyabilirsiniz. 


BKİ Gruplandırma:

Zayıf                                      < 18,5 kg                
Normal Kilolu                        18,5 - 24,9 
Aşırı Kilolu                             25 - 29,9
Obez                                     30 - 39,9
Morbid Obez                         > 40

Karın Çevresi Ölçüsüne göre;

                                                  Risk                            Yüksek Risk
Erkeklerde                              > 95 cm                             > 103 cm 
Bayanlarda                             > 80 cm                             > 90 cm

olarak tespit edilebilir.

BKİ (Beden Kitle İndeksi) hesaplamak, sporla uğraşan kişilerde, hamilelerde, çocuklarda, yaşlılarda, vücudunda ödem oluşturan hastalıkları bulunanlarda doğru sonuç vermez. Dolayısıyla bu belirtilen hallerin dışında kalan kişilerin BKİ hesaplama yardımıyla kendi verilerine ulaşması ve çıkan sonuca göre de tedbirini alması gerekir. Obezitenin, çağımızın en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Çünkü diyabet başta olmak üzere bir çok hastalığa ki kalp hastalıkları da bunun içinde, aşırı kilo sebebiyet vermektedir. Durumun bu kadar ciddi olduğu düşünüldüğünde, BKİ hesaplama ve tedbir alınması gerekliliğinin ne denli önemli olduğu anlaşılmaktadır. Sağlıklı yaşam için kilo kontrolü çok ama çok önemlidir.

Obeziteye Neden Ve Nasıl Tedbir Alınmalı


Günümüzde obezite sorunu, global bir halk sağlığı problemidir. İnsanların iş ve yaşam tarzlarındaki zaman içerisindeki değişimi sonucunda ortaya çıkan beslenme alışkanlıklarındaki çarpıklıklar, obeziteye davetiye çıkarmaktadır. Her geçen yıl ile geçmiş yıllardaki veriler karşılaştırıldığında elde edilen sonuçlar gösteriyor ki obezitenin nüfusa olan oranı hızla yükselmektedir ve yükselen oranın daha çok genç nüfusta olması durumun vahametini daha da artırmaktadır. Buradan çıkan sonuç ise eğer tedbir alınmazsa, ilerleyen yıllarda fazla kilodan kaynaklı hastalıklarda artış görünecek, ayrıca kalp krizi gibi ani ölümler de giderecek çoğalacak. 

Obezite ile mücadele konusunda devletlerin çeşitli uygulamaları bulunmaktadır. Halk sağlığı konusunda ciddi problem teşkil ettiği için kamu hastanelerinde konu hakkında uzman hekimler tarafından muayene ve tedavi olmak mümkündür. Ayrıca okullarda da çocuklara bu konuda verilen eğitimler son zamanlarda artış göstermektedir. Bu alanda devletin girişimleri olumlu sonuçlar veriyor olsa da birey olarak bizlerin de bilinçli hareket etmemiz gerektiğini göz ardı etmemeliyiz. Özellikle sağlıklı beslenme ve spor yapmayı ihmal etmemeli, hatta yaşam standartı olarak benimseyip, prensip haline getirmeliyiz. 
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder