Bağışıklık Sistemi Zayıflığı Nasıl Anlaşılır? Bağışıklık Güçlendiren Besinler


Özellikle hava sıcaklarının düşmesi ile birlikte çok daha fazla ortaya çıkan virüs ve bakteriler pek çok hastalığa da davetiye çıkarmaktadır. Vücudumuzun bakteri ve virüslerle mücadele edebilmesi için en önemli unsurlardan olan bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir? Bağışıklı güçlendirmek için hangi besinler tüketilmelidir? Bu yazıda bağışıklık sistemi ile ilgili yaptığım araştırmaların sonuçlarını paylaşacağım. 


Bağışıklık sistemi deyince ilk olarak bir güvenlik duvarı ya da organizmaya zararlı olabilecek tehditlere karşı mücadele eden bir mekanizma akıllara gelmektedir. Vücudumuza yerleşen bakteri, virüs veya parazitler gibi mikroorganizmaların zararlı olduğu bağışıklık sistemi tarafından tespit edildiği andan itibaren bunlara karşı bir savaş başlatılır. Güçlü bir bağışıklı sistemine sahip olan bireylerde, hastalık vücutta ilerlemeden zararlı mikroorganizmaları baskılayarak iyileşme süreci hızlı olmaktadır. Ancak bağışıklığı yeterince güçlü olmayan hatta zayıf olan bireyler için maalesef aynı durum söz konusu olmamakta ve zararlı bakteriler veya virüsler hızla yayılarak hastalık giderek tüm vücuda nüfuz etmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlü kalabilmesi son derece önemli bir husustur. Bağışıklığı zayıf olan kişiler daha sık hastalanmaktadır. Eğer siz de bağışıklık sisteminizin zayıf olduğunu düşünüyorsanız muhakkak tıbbi yardım almalısınız. 

Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

  • Sürekli ve hiç azalmayan yorgunluk,
  • Ellerde ve ayaklarda soğukluk,
  • Sık tekrar eden grip, nezle, boğaz ağrısı gibi hastalıklar,
  • Hassas ciltler, 
  • Ağız içinde sık sık çıkan yaralar.
Tabi bu maddeler daha da artırılabilir. Vücudun ya da organların işlevlerini tam olarak yerine getirememesi de zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olunduğuna işaret ediyor olabilir. 

Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?

  • Yeterli miktarda dinlenme olmadığında vücudumuzda ster hormonları artış gösterir. Bu artış sonrasında kişide agresifleşme ve yorgunluk ortaya çıkar. Sonucunda ise vücut hastalıklara karşı direncini kaybeder. Bu durumun önüne geçebilmek için yeterli miktarda dinlenmek ve iyi bir uyku düzenine sahip olmak gerekmektedir.
  • Düzenli egzersiz yapmak sağlıklı yaşam için son derece önemli bir etkendir. Egzersiz sonrası ihtiyaç duyulan dinlenme ile de uyku düzene girer ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlamış olur.
  • Stres ve depresyon bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olmaktadır. Dolayısıyla stresten olabildiğince uzak kalmaya çalışmak bağışıklık sisteminin güçlü kalmasına fayda sağlamaktadır.
  • Tüm bunlara ek olarak bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydalı olabilecek bazı besinlerin olduğu uzmanlar tarafından paylaşılmaktadır. Bu besinlerin günlük tüketilmesi önerilmektedir. 

Bağışıklığı Güçlendiren Besinler Nelerdir?

Zeytin


En çok önerilen ve bağışıklığı güçlendirmede en etkili besinlerden biri zeytindir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller insan sağlığı için çok önemli bir besin olduğunu göstermektedir. Her gün tüketilmesi önerilmektedir.

Badem


Badem içerisinde alkali bulunmaktadır. Bu madde E vitamini etkisi gerçekleştirir ve hastalıklara karşı vücuda fayda sağlar.Özellikle diyet yapanlara da ara öğün olarak 9 - 10 tane kadar yenmesi tavsiye edilmektedir. Hem dinç kalmaya yarar hem de bağışıklık sistemine fayda sağlar.

Yumurta


Bazı bireylerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Ancak yumurta protein bakımından son derece zengin bir besindir. Vücudun ihtiyacı olan protein ve aminoasitlerin neredeyse tamamını karşılamaktadır. Uzmanlar yumurta tüketiminin düzenli olarak yapılması gerektiğini vurgulamaktadırlar. Kilo vermeye de yardımcı olan yumurta hem uzun süre tokluk hissi verir hem de bağışıklık sisteminin güçlü olmasına fayda sağlar.

Yer Fıstığı


Doğadaki en güçlü antioksidan olarak kabul gören polifenol maddesi bakımından yer fıstığı oldukça zengindir. Eğer yer fıstığına karşı her hangi bir alerjik hassasiyetiniz bulunmuyorsa haftada bir avuç kadar tüketilmesi önerilmektedir.

Zencefil



Zencefil çok güçlü bir antioksidandır. Hücrelerin yapılarını virüslere ve bakterilere karşı korur. Vücut direncini artırır. Özellikle yoğurt ile birlikte tüketildiğinde etkisi daha da artmaktadır.

Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder