Fazla Kilonun Eklemlere Etkisi

Fazla kilolu olmanın eklem ağrılarını tetiklemesiFazla kilo eklemlere ne kadar basınç yapar? Eklem ağrıları kilo alınca artar mı? Bu ve benzer sorular makalemizde..

Fazla kilo, vücudumuza aşırı yüklenme problemini de beraberinde getirir. Eklemlere uygulanan basınç miktarı, fazladan alınan her 1 kg ile eklemlere 3 - 4 kg ekstra basınç yüklenir.


Kilo problemi olan insanlarda bu sorun sadece estetik açıdan bir bozukluk olarak kalmıyor aynı zamanda çok ciddi sağlık problemlerine de yol açıyor. Bunlardan birisi de vücudumuza binen aşırı yüklenmeler sonucu ortaya çıkan eklem ağrıları.

Birçok fazla kilosu olan insan genç yaşta olmasına rağmen dizlerinin ağrıdığından şikayetçi olmaktadır. Bunun nedeni çağımızın hastalığı olan şişmanlıktır. Aşırı kilonun eklemlerimize uyguladığı basınç, hareket kabiliyetimizi kısıtlar, normal ağırlıktaki bir kişiye kıyasla çok daha çabuk yoruluruz.

Düşünün ki ideal kilosundan 10 kilo daha fazla ağırlığa sahip olan bir kişinin eklemlerinde oluşan basınç 30-40 kg olacaktır. Üstelik bu ağırlığın tempolu yürümede ya da koşu yaparken 50-60 kiloya kadar çıktığını da düşünürsek eklem ağrılarının, diz ağrılarının kaçınılmaz olduğunu anlarız. 

Fazla Kilonun İskelet Yapısına Etkisi


İskelet sistemimiz, organizmanın üslendiği görev faktörüne göre özelliklere sahip olup kimi bölümleri daha narin ve küçük parçalardan oluşurken, bazı bölümler daha sert ve büyük parçalara sahiptir. Vücudumuzun hareket kabiliyetinin temeli iskelet sistemimize bağlıdır. Vücudumuzu çepeçevre saran kaslar, yağlar ve diğer organlar düşünüldüğünde, bunların tamamı iskelet sistemimize belli bir basınç uygulamaktadır. İdeal kiloda olan sağlıklı bir bireyin iskelet sistemine uygulanan basınç ile fazla kilolu bir bireyin iskelet sistemine uygulanan basınç karşılaştırıldığında, fazla kilonun vücudumuza ve dolayısıyla sağlığımıza verdiği zararların başka bir boyutu daha karşımıza çıkmaktadır. Normalden fazla kiloya sahip insanların kemik yapısı, maruz kaldığı aşırı yükleme nedeniyle ideal kiloya sahip kişiye göre daha kısa zamanda yıpranır. Buda iskelet sistemine bağlı hastalıklara tabii olarak davetiye çıkaran bir unsurdur.

Aşırı kilolu olmanın bir çok konuda olduğu gibi iskelet sistemimize ve eklemlere verdiği zararlardan kısaca bahsetmiş olduk. Sağlıklı bir yaşam sürebilmek adına spor yapmak ve dengeli beslenmek, hayatımızın bir parçası haline gelmeli ve prensip edinmelidir. Soru, görüş, eleştiri ya da eklemek istediklerinizi lütfen paylaşın. Saygılar...
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder