Korona Virüsüne Karşı Evde Alınması Gereken Önlemler

Virüse Karşı Eviniz Hazır Mı?

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Avrupa başta olmak üzere hızla dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (Covid-19) maalesef ülkemizde de tespit edildi. Çok hızlı yayılan ve tüm dünyayı etkisi altına alan salgına karşı Sağlık Bakanlığı öncülüğünde devletimiz çeşitli önlemler almaktadır ve halkı uyması gereken kurallar konusunda uyarmaktadır. Bu yazımızda korona virüsü salgınına karşı alınacak önlemler kapsamında evlerimizde bireysel olarak ne gibi tedbirler alabileceğimizin bilgileri paylaşılacaktır. 

Hane Halkı İçin Eylem Planı 

Konu ile ilgili hane halkınızla bir araya gelerek koronavirüs salgını hakkında görüşme gerçekleştirin ve olası bir vaka sonucunda neler yapılacağına dair planlama yapın. Ayrıca hane halkı olarak kişisel temizlik, sosyal ortamlardan uzak kalmak gibi koruyucu tedbirler ile ilgili planlamalar yapın.

Acil Durum İrtibat Listesi 

Evinizde aile, arkadaşlar, komşular, sağlık hizmeti sunucuları, öğretmenler, işverenler, yerel halk sağlığı departmanı ve diğer topluluk kaynakları için mevcut acil durum irtibat listesinin bulunduğundan emin olun.

Günlük Önleyici Önlemler

Koronavirüs salgınına karşı ev halkına, hastalığın yayılmasını önlemeye yardımcı olabilecek, günlük önleyici eylemler uygulamasının önemini hatırlatın. 
  • Hasta olan veya risk grubunda olan insanlarla yakın temastan kesinlikle kaçının.
  • Hasta olduğunuzda tıbbi yardım dışında kalan diğer zamanlarda evinizden çıkmayın.
  • Öksürürken ya da hapşırırken tek kullanımlık mendil kullanın. Eğer mendiliniz yoksa dirsek içleri ile ağzınızı ve burnunuzu kapatın.
  • Sık sık dokunulan yüzeyleri ve nesneleri günlük olarak (örn. Masalar, mutfak tezgahları, ışık anahtarları, kapı kolları ve dolap kulpları) normal ev deterjanları ve su kullanarak temizleyin. 
  • Özellikle tuvalete gittikten sonra ellerinizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkayın; yemekten önce ve sonra, burnunuzu temizledikten, öksürdükten veya hapşırdıktan sonra sabun ve su hazır bulunmuyorsa, en az% 60 alkol içeren bir el dezenfektanı kullanın. Elleriniz gözle görülür derecede kirliyse ellerinizi daima sabun ve suyla yıkayın.
Yeni tip koronavirüs tüm dünyanın mücadele etmeye çalıştığı ve insanlığı ciddi anlamda tehdit eden salgın bir hastalıktır. Bu hastalıkla başa çıkmak için insanların bireysel olarak tedbirli davranmaları ve önlem almaları gerekmektedir. Aksi halde devletlerin aldıkları önlemler tek başına maalesef yeterli olmayabilir ve süreç daha da uzayabilir. Bu yüzden lütfen kişisel olarak önlemimizi alalım. Gerekmedikçe kalabalık ortamlardan uzak duralım. Özellikle kronik hastalığı olanlar ile yaşlılar evlerinden dışarı çıkmamalı. 
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder