Uykusuzluk Kilo Aldırır Mı, Uykusuzluğun Sağlığa Etkileri

Uyumamak ya da düzensiz uyku kilo alma konusunda ne şekilde bir etkiye neden olabilir? Bu konuda yapılan araştırmalara göre uyku düzeni olmayan kişilerde kilo alma problemi görülmektedir.


Normal bir gece uykusu en az sekiz saat olmalı. Bu sürenin altına düşmek vücudumuz açısından olumsuz sonuçların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bu olumsuzluklardan biri de uyku süresi kısa olan kişilerin normal kişilere göre sabah uyandıklarında daha fazla açlık hissetmeleri şeklindedir. Kişinin yeterince dinlenemediği gibi bir de fazladan açlık hissetmesi kahvaltıda normalden fazla besin tüketmesiyle ve dolayısıyla da fazladan kalori almasıyla sonuçlanacaktır. Uykusuz kalınan her gecenin sabahında fazladan alınan kalori miktarının yaklaşık 350 kalori olduğu söylenmektedir.


Araştırmalara göre uykusuzluktan kaynaklanan eksik dinlenme sonucu fazla yemenin sebebi, yeterince dinlenemediği için zevk arayışı içinde olmaktan kaynaklanmaktadır. Uykunun sağlıklı yaşama katkısı konusunda artık bilim dünyası insanları çokça uyarmaya başladı. Özellikle diyabet ve obezite konusunda uykusuzluk, hastalığa yakalanmaları tetikleyici unsur olarak belirtiliyor. Tüm bu bilgilerin yanı sıra, fazla uyanık kalmak da kalori yakımını artırmamakta. Aksine metabolizma hızını düşürmekte ve böylece kilo alımını kolaylaştırmaktadır.

Bu konuda araştırmalar yapan uzmanlar, düzenli uykunun sağlık için şart olduğu noktasında hemfikir. Günümüz şartları göz önüne alındığında uyku düzenini sağlamak bir hayli zorlaştı. İş yaşantısı, sosyal hayat, televizyon izleme alışkanlıkları gibi etmenler, erken uyumaya engel teşkil eden unsurlardan bazıları. Hal böyle olunca da maalesef uykusuzluğa bağlı sağlık problemlerinin artması elbette kaçınılmaz olmakta. Gerek bilim dünyası gerekse sağlık kuruluşları bu konularda yaptıkları araştırmalar ile insanları bilinçlendirme çabası içindeler ve bana göre bir çok konuda insanımızın en büyük eksikliği, bilinçsiz olması değil, bilinçsiz olduğunuz bilmemesidir. Ancak bunun farkına vardığımızda eksikliklerimizi tamamlamak için yeni şeyler öğrenme ve hayata geçirme çabası içinde olabiliriz.

Konuyu fazla dağıtmadan, sonuç olarak uykunun kilo kontrolü ve sağlıklı yaşam için ne denli öneme sahip olduğunu sanırım hepimiz biliyoruz. Sağlıklı, mutlu ve uzun bir ömür için kendimize değer vermeliyiz. İhtiyaçlarımızı bilmeli, zarar veren alışkanlıklardan da kaçınmalıyız. Düzenli uyumak daha zinde kalmamızı sağlayacağı için hem psikolojik olarak hem de bedensel olarak iyi hissetmemize yardımcı olacaktır. Saygılarımla...
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder