Definasyon Nedir?

Definasyon Nedir?

Vücut geliştirme ya da fitness ile uğraşanların sıklıkla duyduğu definasyon ne anlama gelmektedir? Definasyon dönemi hakkında en genel bilgi, bulk döneminde çalışarak kazandığımız kas kütlesinin, belirgin hale gelmesi için uygulanan program şeklinde verilebilir. Yani bulk döneminde hedef yeni kas oluşumu için çalışmakken, definasyon döneminde ise oluşan kaslarla birlikte meydana gelen yağlanmadan kurtulup, kasları daha parçalı ve estetik görünüme kavuşturmaktır. Definasyon döneminde esas amaç, vücut yağ oranımızın azalması ve kaslı görünümün ortaya çıkmasıdır.

Definasyon Dönemi Beslenme

Definasyon döneminde de tıpkı bulk döneminde olduğu gibi beslenme alışkanlıklarımız son derece önemlidir. Her spor dalında beslenme önemlidir ama özellikle vücut geliştirme sporunda istenilen sonuca ulaşabilmek için beslenmeye dikkat etmek, sonucu direk olarak etkileyen en önemli faktördür. Dolayısıyla definasyon dönemi için de uygun program ile antrenman yaparken, yediğinize içtiğinize dikkat etmek mecburiyetindesiniz.
Genel hatlarıyla bakıldığında, vücut geliştirme sporcularının alması gereken besinlerin sıralaması yapılsa ilk sırada hiç kuşku yok ki protein yer alır. Bunun sebebi, yeni kas oluşumunda proteine ihtiyaç duyulmasıdır. Definasyon döneminde de beslenirken protein ağırlıklı beslenmemiz gerekir ki yağ yakımı sırasında, bulk döneminde oluşan kaslarımızın yıkımı söz konusu olmasın. Bulk döneminin aksine definasyon döneminde, günlük almamız toplam kaloriden daha düşük miktarda almalıyız ki kilo kaybı meydana gelsin. Ortaya çıkan bu kilo kaybının yağlardan oluşması için de protein alımını azaltmadan, karbonhidrat azalarak diyet yapmalıyız. Ancak böylelikle antrenmanlarda harcadığımız enerjiyi, vücudumuzda biriken yağ depolarından karşılayabilmemiz mümkün olacaktır.
 

Definasyon Dönemi Antrenmanı

Definasyon yaparken hangi tür antrenman programını seçmeliyiz? Definasyon için sadece kardiyo antrenmanı mı yapmak gerekir? Bu konular da hem internet dünyasında hem de spor camiasında çelişkili görüşler bulunmaktadır. Ağırlıklı görüş genelde kardiyo antrenmanının yağ yakmaya yönelik olduğu, dolayısıyla definasyon için de özellikle kardiyo antrenmanına daha önem verilmesi şeklidedir. Ancak bu yaygın görüş tam olarak doğru değildir. Yani definasyon döneminde sadece kardiyo antrenmanı yapmak doğru değildir beraberinde ağırlık antrenmanı yapmak yani her ikisine de aynı derece önem vermek daha doğrudur. Bu spor ile uğraşanların amacı kas kütlesini artırıp fit bir görünüme sahip olmak olduğu için, her dönemde kasları çalıştıracak programları uygulamak doğru tercih olacaktır. Ayrıca ağırlık antrenmanı, yağ yakma açısından bakıldığında, kardiyo antrenmanlarına göre çok daha etkili olduğu bilinmektedir. Konuyla ilgili bilimsel açıklamalarla bize ışık tutan Savaş Cebeci hocamızın youtube'da çok sayıda videosu mevcut. Dilerseniz oradan da ayrıca bilgi edinebilirsiniz.
 

Definasyon Ne Kadar Sürmeli?

Bu konuda net olarak bir süre belirtmek olanaksızdır. Ancak genel itibariyle baktığımızda, definasyon süresinin 2 ay ile 4 ay arasında sürebileceği söylenebilir. Bu süreç kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Kişinin yaşı, kilosu, cinsiyeti, amacı gibi değişkenler süreci etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Definasyon döneminin ne kadar süreceği konusunda uygun antrenman ve diyet programına bakılarak daha sağlıklı cevap verilebilir.
 
Konu hakkında soru ve görüşleriniz için yorumlarınızı ekleyebilir, diğer okuyucularımızın da sizin görüşlerinizden faydalanmasını sağlayabilirsiniz.  
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder