Obezite İle Nasıl Mücadele Edilir?

Obezite ile nasıl mücadele edilir? Obezite ile mücadele konusunda en önemli unsur kişinin bilinçli olması ve bu bilinçle hareket edebilmesidir. Devletimizin de obezite ile mücadeleyi başlattığı bu son günlerde insanlar artık konu hakkında daha çok bilinçlenmeye başladılar. Bu durum sayesinde alınan tedbirler de elbette daha isabetli olmaktadır. Şimdi kısaca "obezite ile mücadele konusunda neler yapabiliriz?" konusuna bakalım.

obezite ile mücadele etmeliyiz
Obezite ile mücadele konusunda etkili olabilmek için öncelikle obez olmamıza neden olan unsurları göz önüne alıp bu nedenleri ortadan kaldırabiliriz şeklinde düşünmeliyiz. Obeziteye neden olan en büyük etkenlerin başında, değişen yaşam koşulları ve buna bağlı olarak dengesiz ve sağlıksız beslenme olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun yanına bir de egzersiz yapmamak eklendiğinde, artık sonuç kaçınılmaz olmaktadır. Bu yüzden öncelikli yapmamız gereken şey beslenme alışkanlıklarımızı değiştirmek ve mümkün olduğunda spor yapmaya zaman ayırmak.

Sebze ağırlıklı beslenmeye, ağır ve yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmaya, öğün atlamamaya, azar azar ama sık sık yemeye özen göstermeliyiz. Özellikle aşırı karbonhidrat tüketimi yerine protein ağırlıklı beslenmek, vücudumuzda yağ birikimi ile ters orantılı olan kaslarımızı besleyecektir. Sebze ağırlıklı beslenme hususundaki kasıt da aslında bitkisel protein tüketimine teşviktir. Elbette et, süt, yumurta, peynir gibi besinler de tüketilmelidir. Ancak hazır gıdalar olarak bilinen hamburger, ya da daha genel adıyla fast food tarzı yiyeceklerden özellikle kaçınmalıyız zira bu şekilde beslenmek son derece yanlıştır. Aşırı şeker tüketimi, kola, çikolata, bisküvi gibi besinler de hem almamıza, hem de çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Dolayısıyla bu tarz yiyecek ve içeceklerden de uzak durmalıyız. Özellikle küçük çocukların alışkanlıklarını bu doğrultuda şekillendirmemiz gerekmektedir. Bunlar ile birlikte spora ayıracak pek zamanım yok diyorsanız bile az da olsa egzersiz yapmak hiç spor yapmamaya göre sağlıklı yaşam için obezite ile mücadele konusunda son derece önemli bir yer tutmaktadır. Benim hiç vaktim yok spor yapamam diyorsanız, en azından günde yarım saat yürüyüş için kendinize zaman ayırın. Örneğin çok mecbur kalmadıkça araba kullanmayabilir, bunun yerine yürümeyi tercih edebilirsiniz. Bu şekilde obezite ile mücadele konusunda bireysel  ödevlerinizi yerine getirmiş olacaksınız.

Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi obezite çok ciddi bir halk sağlık problemidir. Eğer obezite, çok ilerlemişse ya da tek başınıza alacağınız tedbirlerin yeterli olmayacağı kanaatindeyseniz muhakkak tıbbi destek almalısınız. Tıbbi destek kapsamında sadece psikolojik terapi ya da uzun uzun diyet listeleri değil cerrahi müdahale de söz konusu olmaktadır. Doktorlarımız, obezitenin seviyesine ve kişinin durumuna göre en uygun tedavi yöntemini kullanmaktadırlar.  Artık bütün sağlık kuruluşları bu konuda insanlara çok iyi bir şekilde yardımcı omaya başladılar. Bu imkanlardan faydalanmalıyız. Unutmayın ki sağlığınız her şeyden önce gelir ve obezite çok ciddi bir hastalıktır.

Değerli arkadaşlar sizin yorumlarınız ve görüşleriniz ya da sorularınız bizim için çok önemlidir. Bu konuda aşağıdaki yorum yaz bölümünden bize yazın. Saygılar...

Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

1 yorum:

  1. obeziteyle ilgili yaptığım en büyük keşif EKMEK. Evet ekmek yemeyi bırakarak 40 günde süper inceldim. http://eviyap.blogspot.com/search/label/SAĞLIK

    YanıtlaSil