Obezite Nedir?

Obezite Nedir? Bu yazımızda obezite ile ilgili bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğim. Obezite nedir? kısaca tanımlamak gerekirse, Beden kitle indeksinin 25 in üzerinde olması yani vücudunuzda metre kareye düşen ağırlık miktarının 25 in üzerinde olması anlamına gelmektedir diyebiliriz. Beden Kitle İndeksinin nasıl hesaplandığını öğrenmek için Beden Kitle Endeksi Nasıl Hesaplanır konu başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Obezite günümüz dünyasının en mühim ve yaygın sağlık problemlerinden birisidir. Özellikle yeni neslin obezite tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söylemek mümkün. Zira gün geçtikçe obez olan insan sayısı hızla artmaktadır. İlk bakışta sadece fazla kilo problemi ne gibi ciddi sonuçlar doğurabilir ki gibi bir soru kişinin aklına geliyor olabilir ama şayet önlem alınmaz ise aşırı kilolu olmanın bir çok tehlikesi bulunmaktadır.


Çağımızın hastalığı obezite ile mücadelede dikkat edilmesi gerekenlerObezite sorunu olan insanların sağlıklı bir psikolojiye sahip olmaları mümkün değildir çünkü hiç kimse kendisine fazla kiloyu yakıştırmaz ki zaten yakışmazda. Aslında psikolojik rahatsızlık obezite sorunu olan insanlar için en basit problem desek herhalde abartmış olmayız. Obez olan insanları çok daha ciddi sağlık sorunları da beklemektedir. Örneğin aşırı kilolu insanlarda, karaciğer yağlanması, damarlarının tıkanması, insülin hormonundaki bozulmalar sonucu ortaya çıkan diyabet (şeker) hastalığı, kalp ritminin bozulması, nefes darlığı, kalp yetmezliği gibi sonucu ölüme kadar dayanan bir takım rahatsızlıklar çok sık olarak kendini gösterir. Aşırı kilolu insanların ani kalp krizi sonucu hayata veda ettiklerine çok sık rastlanmaktadır. Bu gibi sonuçlara hemen hemen herkes yakın çevresinden şahit olmuştur. Obezite problemi olan insanların hastalıklara karşı direnci de oldukça zayıf olmaktadır. Çünkü zaten obezite tek başına ciddi bir hastalıktır ve insan vücudu bu hastalıkla mücadele içerisinde bir süre sonra yorgun ve bitkin düşer.

Obeziteye sebep olan şeyler, genelde dengesiz beslenme ve hareketsizliktir. Teknolojinin çok hızlı ilerlemesi insanların hareket etmeden, oturdukları yerden bir çok işi yapabilmeleri sonucunu doğurmaktadır. Malum makineler iş gücünün yerini çoktan aldı bile. Örneğin kişi gün boyunca saatlerce bilgisayar başında (benim şu an yaptığım gibi) hareketsiz öylece oturması sonucu vücut harcaması gereken enerjiyi dışarı atamıyor ve sürekli depo ediyor. Bununla beraber hazır gıdalar ve daha çok fast food tarzı atıştırmalıklar, gazlı içecekler, şekerlemeler gibi doğal olmayan ve gün aşırı tükettiğimiz yiyecekler obezite tehlikesinin çok kolay kendini göstermesini sağlıyor. Hal böyle olunca da kilo almamak neredeyse kaçınılmaz hale geliyor.

Bir sonraki yazımızda obezite ile nasıl mücadele edeceğimizi ve nasıl başa çıkacağımızı anlatmaya çalışacağım. Ayrıca sizden ısrarla soru sormanızı ya da yorum yapmanızı bekliyorum zira bu bizim için çok değerli :) sağlıklı günler diliyorum...


Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder