Etkili Kilo Kaybı İçin Lifli Gıdalar


Etkili kilo kaybı için lifli gıdalar başlıklı yazımız ile, lifli gıdaların sağlıklı yaşam açısından özellikle diyet yapanlar için öneminden bahsetmeye çalışacağız.

Özellikle meyvelerde bulunan lif, bazı sebzelerde, taneli hububat ve baklagillerde de bulunur. Özellikle bağırsakların çalışmasına olan etkisi ve kabızlığı önleyici yararları ile tanınmaktadır.  Lifli gıdalar, diyabet ve kalp hastalığı riskini düşürür  ve kilo kaybıteşvik etme konusunda önemli rol oynar, bunlarla beraber sağlık açısından bir çok fayda  sağlar. Normal miktarda yemek yiyerek yapılan diyetlerde lifli besinleri tercih etmek daha az kalori alımı ile birlikte kilo kaybını kolaylaştırır.

diyet yaparken lif içeren gıdaları tüketmek sindirim sistemi için önemlidirLif alımı ile birlikte açlık hissi normalden daha az olarak hissedilir ve bu şekilde yapılan diyetlerde daha kolay olur. Yani, diyet yaparken hissettiğiniz çok yemek yeme arzusu durmuş olur. Lifli gıdalar tüketmek düzgün çiğnenmiş olması gerektiği için uzun zaman alabilir. Bu sayede kendinizi daha çok yemek yemiş gibi hissedersiniz. Bu da doğrudan kilo kaybına katkı sağlar. Lifli gıdaların alımı vücudunuzda süratle sindirilmeye başlar ve bu da sağlık açısından çok önemlidir.

Lifli Gıdalar Kilo Kaybına Nasıl Yardımcı Olur?

İsviçre’de yapılan bir çalışmada yüksek lifli gıdaların tüketilmesinin açlığın daha az hissedildiğini sağladığı belirlenmiştir.

Lİfli gıdalar bize daha çabuk tokluk hissi verir. Yediğimiz diğer gıdalar daha uzun süre midede kalır ve sindirim hızının düşmesine neden olur.  Bir dilim tam tahıl ekmeği daha fazla lif özelliği sayesinde, iki dilim beyaz ekmekten daha çok tokluk hissi verir. Lif ayrıca daha hızlı bir şekilde yağları emer ve sindirim sistemi yoluyla taşır. Çalışmalar zayıflamak için yapılan diyetlerde lifli gıdalar tüketenlerin lifli gıdalar tüketmeyen insanlara oranla daha iyi kilo kaybı sonuçlarına ulaştığını göstermektedir.  


Yüksek Lifli Gıdalar Listesi;

• Hububat ve Makarnalar
• Spagetti (pişmiş)
• Kepekli buğday (pişmiş)
• Ekmek (tam buğday veya çok tahıllı)
• Kepek (en yüksek lif içeriğine sahip olduğu bilinmektedir. Mısır kepeği, buğday kepeği, kepek gevreği olarak tüketilebilir)
• Kepekli buğday makarnalar
• Patlamış mısır (hava attı)
• Arpa (pişmiş)
• Meyveler
• Kayısı
• Üzüm
• Çilek

•Mango (yüksek miktarda)
• Ahududu
• Yaban mersini
• Elma
• Armut
• Portakal
• Sebzeler
• Ispanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler en iyisidir.
• Bezelye (pişmiş)
• Kuru fasulye
• Yeşil Fasulye
• Havuç (çiğ)
• Domates salçası
• Patates
• Tatlı mısır (pişmiş)
• Kuru Meyve ve Kuruyemiş
• Badem
• Fıstık
• Bezelye
• Mercimek (pişmiş)
• Barbunya (pişmiş)


Tavsiye Edilen Miktar
Doktorlar, günlük lif alımının 25 ile 35 gram tüketilmesi gerektiğini söylemektedir.




Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder