Dukan Diyeti


dukan diyeti ile ideal kilonuza kavuşabilirsiniz


Dukan diyeti, Fransız beslenme uzmanı Dr. Pierre Dukan tarafından önerilen, daha ziyade protein ağırlıklı olarak yapılan ve etkisi kendini kanıtlamış son derece kabul gören bir kilo verme yöntemidir. Dukan diyetinin son günlerde çok popüler olmasının nedeni de hiç kuşku yok ki hızlı ve sağlıklı kilo verme konusunda etkili olmasıdır. Bu diyetteki mantık aslında hepimizin bildiği şeylerdir. Un, şeker, tuz üçlüsünü mümkün mertebe azaltmak ve hatta beyaz ekmek yemeyi tamamen kesmek mantığı üzerine kuruludur. Bu bağlamda protein ağırlıklı beslenmek sayesinde de vücudumuzun ihtiyacı olan besin değerlerinden de mahrum kalmayarak kilo verme yöntemidir diyebiliriz. Şimdi dilerseniz Dukan Diyeti Tarifine geçelim.
Dukan diyeti, atak evresi, güçlendirme evresi, seyir evresi ve koruma olmak üzere 4 evreden oluşur.

Atak Evresi

Dukan diyetinin başlangıç aşaması atak evresidir. İlk olarak kendinizi diyete psikolojik olarak da hazırlamanızı tavsiye ediyorum. Dört etaptan oluşan bir yarışma içerisine girdiğinizi düşünün. Etap etap düşünmek, hem hedefe daha kolay ulaşmanızı sağlar hem de her etabın sonunda başarılı olmak motivasyon açısından çok daha fayda sağlayacaktır. 
Bu evrede tavsiye edilen besinler, yağsız dana eti, sığır eti, balık, tavuk, ciğer, konserve ürünleri, süt ve süt ürünleri yağsız ve şekersiz olarak tüketilmelidir.
Bir hafta ile on gün arası sürecek olan bu evrede muhtevasında protein içeren gıdaları tüketmenizde herhangi zaman aralığı ya da ölçü verilmemektedir. Dilediğiniz zaman yiyebilirsiniz.  

Seyir Evresi

Seyir evresi, kilo verme yolculuğunun ikinci etabı olarak düşünülebilir. Burada diyet listesi sebzeler ile zenginleştirilmiştir. Bu evre uygulanırken belirli yöntemler kullanılmalıdır. Bunlar;

1/1 Yöntemi

İsminden de anlaşıldığı gibi burada bir gün yalnız protein bir gün sebze ile protein birlikte tüketilmelidir.

5/5 Yöntemi

Bu yöntemi tercih edecek olanlar beş gün protein diğer beş gün sebze ile protein beraber tüketilecek şekilde sürdürülmelidir. Süre kısıtlaması yoktur.

-2/0 Yöntemi

Haftanın kendi belirlediğiniz iki günü (salı - cuma gibi) yalnız protein, diğer beş gün ise diyet uygulanmamaktadır. Bu yöntem daha çok bölgesel zayıflama amacında olanlar için uygundur.

-2/5 Yöntemi

Yine haftanın kendi belirlediğiniz iki günü yalnız protein, diğer beş gün sebze protein birlikte tüketilmelidir.

Seyir evresinde dikkat edilmesi gereken şey, muhtevasında yalnızca nişasta içeren sebzelerin kesinlikle tüketilmemesi gerekmektedir. Bunun dışında diğer sebzeler tüketilebilir. Son olarak da bu evrede günde yarım saat yürüyüş yapmak çok fayda sağlayacaktır.

Güçlendirme Evresi

Bu etapta amacımız ilk iki evre sonucunda verdiğimiz kiloların kalıcı olmasını sağlamak yani koruma altına almak. Genellikle insanlar kilo kaybettikten sonra bunu koruyamaz ve hızlı bir şekilde verilen kiloları geri almaktadırlar. Bunun önüne geçmek için izlenilmesi gereken yöntem aslında çok da zor değildir. Verilen her bir kilo karşılığında on gün sürecek kadar bu evre uygulanmalıdır. 
Bu evrede protein ve sebzelere ek olarak meyve, mısır unu, pirinç, patates, tam buğday, mercimek gibi gıdalar tüketilebilir. Haftada bir gün ise ilk evrede olduğu gibi yalnızca protein tüketilmelidir. Günde asgari yirmi beş dakika yürümek ekstra fayda sağlayacaktır.

Koruma Evresi

Ve nihayet Dukan Diyeti uygulaması başarılı bir şekilde sonuçlandı ve istenilen kilolara ulaşıldı. Şimdi önemli olan verilen bu kiloları tam anlamıyla koruma altına almak. Bunun için hayat boyu devam edecek olan koruma evresi uygulanmalıdır. Çok zor değil. Günde üç kaşık yulaf kepeği, biraz hareketli olmak, asansör yerine merdiven kullanmak ve beslenme alışkanlıklarına dikkat etmek. Bunun yanında haftada bir gün protein ile beslenmek. 

Soru ve görüşlerinizi paylaşmanızı bekliyorum ;)
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

2 yorum:

  1. Arkadaşlar tamam diyet iyi hoş ama bence zayıflamak işini spor çözer. Bakın ben Let's Club spor merkezinde spora başladığımdan beri kendimde pozitif anlamda çok ciddi değişmeler gördüm. Artık eskisi gibi diyetlerle uğraşmıyorum. :)
    http://letsclub.com.tr/

    YanıtlaSil
  2. Cansu Hanım yorumunuza katılmakla beraber bir düzeltme yapmak istiyorum. Spor elbette sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz bir aktivitedir ancak amaç kilo vermek yani yağ kaybetmekse beslenme alışkanlıkları da en az spor kadar önemlidir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil