Metabolik Sendrom Ve Obezite

Obezite konusundan daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik ancak bu makalede metabolik sendrom ile birlikte tekrar ele alacağım.

Obezitenin günümüzde sıklıkla rastlanan bir hastalık olduğunu hepimiz biliyoruz. İnsan vücudunda yağ oranının olması gerekenden daha fazla birikmesi ile meydana gelen ve tedavisi mümkün olan rahatsızlıktır.
Peki, obez olmak ile aşırı kilolu olmak aynı şey midir?

Her obez aslında fazla kiloludur ancak her fazla kilolu obez değildir. Bunu biraz daha açarsak örneğin bir boksör düşünelim. Olması gereken ağırlığın üzerinde ancak vücudunda ağırlığa neden olan şey yağ oranı değil fazla kas oranı olmasıdır. İşte bu durumda bu adama obezite hastalığına yakalanmışsın acilen kilo vermelisin diyemeyiz.
Sağlıklı bir bireyde olması gereken yağ oranı, erkeklerde %12 - 20, kadınlarda ise %20 - 30 arası normal kabul edilmektedir. İnsan yaşlandıkça bu değerler biraz daha artabilir.

Metabolik Obez Nedir?

BKİ değerleri normal olan ancak yağ oranı olması gerekenden fazla olan kişilere metabolik obez adı verilir. 

Metabolik Sendrom Ne Demektir?

Bel çevresi erkeklerde 102 cm, kadınlarda 88 cm den büyükse, kan basıncı 130-85 mmHg değerinden yüksekse, Trigliserid yüksekliği 150 mg/dl değerinden fazla ise, HDL- Kolesterol  erkeklerde 40 mg/dl, kadınlarda 50 mg/dl değerinden yüksekse ve açlık plasma glukoz değeri 110 mg/dl değerinden yüksek ise ya da bu beşinden herhangi üç tanesi bireyde mevcutsa o kişi için metabolik sendrom söz konusudur.

Ülkemizde yapılan araştırmalar göstermektedir ki maalesef toplumumuzun yaklaşık üçte birinde bu sendrom görülmektedir. Daha çok kadınlarda görülen bu rahatsızlık, hafife alınacak ve görmezden gelinecek bir durum değildir. Eğer tedbir alınmazsa, çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Bu durumun önüne geçmenin tek yolu sağlıklı kilo vermektir.

Son olarak kadınlarda hangi dönemlerde obezite riski artar bakalım;
  1. Öncelikle adetin başlangıç döneminde obezite riski artar. Erken adet olan bayanlarda bu risk daha fazladır.
  2. Doğum sonrasında obezite riski yüksektir.
  3. Menopoz sonrası da obezite riskini artıran bir diğer dönemdir.
O halde bu üç dönemde bayanların biraz daha dikkatli davranması gerekmektedir.  


Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder