Kas Gelişiminde Beslenmenin Önemi

Değerli okuyucularımız, bu makalede kas gelişimi için beslenmenin önemi hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Kas kütlesi artırma yolları denildiğinde hemen herkesin bildiği gibi, spor salonuna gidip ağırlık çalışmaları yapmak akla gelmektedir. Elbette bu çalışmalar konuya hakim uzman antrenörler eşliğinde yapıldığında sonuç alınabilir ancak bir çok kişi tarafından göz ardı edilen ve en az antrenman kadar önemli olan bir diğer husus da sporcunun beslenme alışkanlığıdır. Yani kas gelişimi için uygun beslenme programı olmadan, sadece ağırlık antrenmanı yaparak kas kütlesi artırmak mümkün değildir. Kaslarınızı geliştirmek istiyorsanız, hacim kazanmak istiyorsanız, beslenme alışkanlıklarınıza dikkat etmek zorundasınız. 
 
Kas kazanımı için beslenmenin gelişimdeki en önemli unsur olarak bulunduğunun farkında mısınız?
 
Yer yüzündeki en iyi fiziğe haiz olsanız da, en iyi antrenörle çalışsanız da ve günde on öğün tıka basa yeseniz de bir şey elde edemezsiniz. Ancak a maca yönelik sağlıklı, doğru beslenme ve çalışma ile gelişebilirsiniz. Yanlış meydana getirilen bir beslenme programının yaradan çok zarar verebileceğini unutmayalım. Oradan buradan kulaktan dolma bilgilerle, duyduklarınızla oluşturacağınız beslenme programının pek de sağlıklı olmayacağını bilmeniz gerekir. Büyümeye yönelik beslenme programı, bireyin sağlık durumu, yaşı, kas ve yağ oranı, kan testi benzer biçimde etkenlerle belirlenir.
Bu işi profesyonelce yapmak istiyorsanız, işin uzmanı bir spor diyetisyeninden yardım alabilirsiniz. Kas kazanmayı hedefleyen bir erkek sporcunun protein ihtiyacı vücut ağırlığının her bir kg başına üç dört gramdır. Örneğin 70 kg olan bir sporcunun günlük 210 - 280 gram civarı protein alması gerekir. Bayanlarda bu oran kilogram başına iki -  üç  gramdır. Bu oranların yüksek olduğu aşikar. Önemli olan nokta, alınması ihtiyaç duyulan protein oranlarını 2 - 3 öğünde tamamlamaya çalışılmamalı, farklı protein kaynaklarıyla gün içinde 6-8 öğüne bölerek almaya özen göstermeniz daha faydalı olacaktır.
 
KARBONHİDRAT İHTİYACI: Dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en önemli husus, kullanılan karbonhidratın Glisemik İndex ‘sidir.Yavaş kana karışan kaliteli karbonhidratlar glisemik indeksi düşük karbonhidratlardır. Kan şekerinde ani çıkışlar yaşanmamasını ve yağ oranının artmamasını sağlarlar. Tercihiniz bunlardan yana olmalıdır. Enerjinizi daha uzun vadede kullanmanızı sağlarlar. ( Bulgur, esmer pirinç, tam tahıllı ve kepekli makarna) bunlara örnektir. Bazı durumlarda antrenman sonu gibi acil hızlı karbonhidrat ihtiyacını karşılayabilmek için üzüm ve elma suyu, vitargo ve beyaz pirinç tüketebilirsiniz. Spor yapan bir erkeğin kilosunun her bir kg başına alması ihtiyaç duyulan karbonhidrat miktarı 6-7 gramdır. Bayanlar da ise 4-5 gramdır. Buradaki önemli husus, miktarın 6-7 öğünle 3-4 saatte bir alınmasıdır.
 
Günlük almanız ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller, lifler antioksidan ve sağlıklı yağların önemi çok büyüktür, doğal olarak ki gerektiği kadar alındığında. Sebze ve meyveyi öğünlerinizde bulundurmayı ihmal etmeyin, saplantılı bir halde aynı şeyleri tüketmek kesinlikle bir fayda getirmez. Her gıda dengeli bir halde alınmalıdır. Su alımı çok ama çok önemlidir. Yetersiz su alımı; kas krampları, iştahsızlık, halsizlik ve daha ciddi problemlere neden olabilir.
 
Bir sporcunun günlük en az 2-3 litre su içmesi gerekir. Gelişiminizde beslenmenize ek olarak vücudun sentezleyemediği protein sentezinde ve kas gelişiminde rol oynayan ESANSİYEL aminoasitler, BCAA’lar, Glutamine, Creatin, antrenman sonrası hızlı kana karışan izole proteinler ve vitargo biçimı karbonhidratlardan gerektiği kadar faydalanabilirsiniz. Beslenmenize göstereceğiniz özenle amaçlarınıza daha basit ve sağlıklı bir şekilde ulaşırsınız.
Bu yazıyı beğendiniz mi?

Yeni yazılar e-mail adresinize gelsin!

Takip Edin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder